Малко след инцидента корабът е напуснал територията

Руски военен кораб е произвел предупредителни изстрели срещу британския миноносец „Дифендър”, който е навлязъл в руски води в Черно море.

"В 11.52 ч. ескадреният миноносец "Дифендър" на военноморските сили на Великобритания, действайки в северозападната част на Черно море, пресече държавната граница на Руската федерация и навлезе в териториалните й води в района на нос Фиолент на три километра навътре", заяви руското министерство на отбраната, цитирано то ТАСС.

"В 12.06 ч. и 12.08 ч. кораб на граничната охрана произведе предупредителни изстрели. в 12.19 ч. (местно време) самолет Су-24 извърши предупредителна бомбардировка по курса на движение на британския ескадрен миноносец "Дифендър", уточниха от ведомството.

Руснаците твърдят, че всичко се е разиграло край едно от най-красивите места на Кримския полуостров. Носът Фиолент е популярна дестинация за туристи и фотографи. Съвсем близо е до град Севастопол. Руската страна казва, че техен кораб е дал предупредителни изстрели, но след като британците не променили курса, бомбардировач СУ - 24 хвърлил 4 бомби по курса на „Дифендър”.

А според Лондон - нищо такова не се е случило. „Никакви предупредителни изстрели не са давани срещу разрушителя „Дифендър”. Корабът от Кралския флот извършваше невинно преминаване през украински териториални води в съгласие с международните закони”.

Източник: БТА