Това се случва в деня, в който Испания разреши екстрадирането му към САЩ

Джон Макафи, американският създател на прочутата антивирусна програма, издирван за данъчни измами в родината, е открит мъртъв в затвора, предадоха световните агенции. Това се случва в деня, в който испанското правосъдие разреши екстрадирането към САЩ.

Превърнал се в гуру на криптовалутите, този бизнесмен беше арестуван през октомври 2020 г. на летището в Барселона и поставен в предварителния арест. Зелената светлина за екстрадицията му, дадена от испански съд, обаче може да бъде обжалвана. Тя трябва след това да бъде одобрена и от испанското правителство.

Според американски прокурори Макафи, който е на 75 години, е пропуснал да декларира милиони долари приходи, а също е укрил от данъчните недвижимо имущество, кола и яхта, като ги е записал на името на други хора. Той беше издирван с международна заповед за арест.

За Макафи се заговори и през 2012 г., когато съседът му в Белиз, беше мистериозно убит, а това престъпление остана и до ден днешен неразгадано. Тогава полицията в хода на разследването откри, че самият Макафи живее със 17-годишно момиче и притежава няколко оръжия в дома си. Макафи избяга тогава и медиите месец наред следяха неговото издирване от полицията.

През 2015 г. пък той беше задържан в САЩ за шофиране под влиянието на упойващи вещества. През 2019 г. пък се похвали, че иска да е кандидат за президент.