Лидерите на 27-те се събраха в Брюксел

Отношенията с Русия предизвикват разногласия между държавите в Европейския съюз. Лидерите на 27-те се събраха на среща на върха в Брюксел. Първата им тема за обсъждане днес е борбата с COVID-19, темповете на ваксинация и здравните сертификати. Втората са новите икономически санкции срещу Беларус, които бяха договорени бързо.

Най-много коментари преди заседанията предизвика темата за отношенията между общността и Русия. Ангела Меркел призова Европа да се срещне с Владимир Путин, по примера на президента на Съединените щати. Няколко съседи на Русия не са съгласни с такъв ход на действие. 

„Според мен, ние, като Европейски съюз, също трябва да търсим директен контакт с Русия и руския президент. Не е достатъчно Джо Байдън да говори с него. Силно приветствам техните срещи, но Европейският съюз също трябва да създаде форум, на който да разговаряме. Няма друг начин за разрешаване на конфликтите”, категорична е Меркел.

„Трябва да сме много внимателни с реалните намерения на режима на Путин. Засега не виждаме никаква значима промяна в модела на техните действия. В Евросъюза приехме пет принципа за отношенията с Русия. Ако ги нарушим, ще изпратим лош сигнал към съюзниците ни, особено на Изток”, смята президентът на Литва Гитанас Науседа.

Президентът Румен Радев говори за точката от дневния ред, която е била отменена заради позицията на България.

„България беше подложена на неимоверен натиск от европейските партньори, точно на този Съвет да се даде ход  на преговорите за членство на Северна Македония. Няма как да кажем „да”, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България - от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика”, заяви Радев.