Той коментира и проверката на Владислав Горанов

За проблемни разходи говори министърът на финансите Асен Василев след Първия обществен съвет, проведен в ресорното министерство. За пример той даде похарчените пари за „Хемус” и построените километри от магистралата и инхаус поръчките. Спомена и съотношението на доболничната и болничната помощ. В България то било 5 към 1, а в Европейския съюз - 1,5 към 1.

„Излязоха интересни съпоставки както с държави от Европейския съюз, така и в приходната част. Оказа се, че на годишна база държавата продава между 150 и 200 млн. активи - основно земи. Част от тези сделки са на странно изглеждащи цени”, каза Василев, като настоя да се завиши контролът.

Той коментира още амбициите на служебното правителство да подготви актуализация на бюджета, която да бъде внесена в следващия парламент. Процедурата очаква да бъде завършена от редовното правителство. 

„В момента това, което виждаме, е изпреварващо изпълнение на приходите, вследствие на по-добрата икономическа ситуация и на действията на НАП по събираемостта. Очаква се преизпълнението на приходите да бъде между милиард и милиард и половина”, уточни министърът.

 

 

Той обясни, че в разходната част на бюджета могат да бъдат заложени допълнителни разходи, без това да наруши дефицита и да се стигне до вземане на допълнителен дълг.

„Трябва да се проследи ефективността на харча. Там, където се харчат пари неефективно - да започнат да се харчат ефективно. Също така, трябва да се повиши събираемостта. Това са безспорни мерки”, каза още Василев.

Относно законодателни промени по отношение на свързани със Закона „Магнитски” хора Василев припомни, че е създадена работна група. Тя ще обсъжда как в случай на наложени санкции, които представляват икономическа заплаха за стабилността на страната, държавата да прилага адекватни механизми за реакция.

НАП проверява бившия министър на финансите Владислав Горанов заради появила се медиите информация за „голямо несъответствие” между генерираните от него приходи и разходите, които е направил, обясни Василев.

Той коментира и че проверката на шефа на НАП Румен Спецов все още е в прокуратурата. По отношение на имотите на вътрешния министър Бойко Рашков, които са тема на ГЕРБ от последните дни, Василев уточни, че ако има несъответствие между приходите и разходите на вицепремиера, приходната агенция ще извърши проверка.