Изборните правила са в полза на летуващите в чужбина

15 дни преди изборите за нов парламент поставяме въпроса дали летният сезон ще повлияе на избирателната активност. Масово хората ще бъдат на море, а изборните правила за гласуване се оказват в полза на почиващите зад граница, а не на тези у нас.

Утре изтича крайният срок за регистрация по настоящ адрес, която дава възможност за гласуване, ако сте на море в България. Хотелиери споделят, че процедурата у нас се оказва сложна и нямало желаещи. На този фон, ако ще пътувате до Гърция, например, в деня на изборите отивате в най-близката секция, попълвате само една декларация и упражнявате правото си на вот.

Да гласуваш, докато си на море в България, се оказва много сложна мисия.

„След 2009 година българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат регистриран такъв, различен от постоянния им адрес. За регистрация по настоящ адрес трябва съгласие на собственика на имота, копие от нотариалния акт, а документите да се подадат лично в съответната община“, заяви Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Определиха броя на секциите с машини за гласуване

„Винаги по време на избори е имало препоръки от наша страна, ако се намират в близост до граничен район, да отидат в чужбина и да гласуват“, допълва Матева.

И не случайно – там е много по-лесно. Става само с попълване на една декларация.