В секциите с над 300 избиратели гласуват само с машини

Генерална репетиция за парламентарния вот на 11 юли. По новия Изборен кодекс в Благоевград и още седем населени места избират кмет. В секциите с над 300 избиратели гласуват само с машини. Една от тях даде грешка за кратко, но това не попречи на вота.

Първите часове на изборния ден в Благоевград започнаха с изключително ниска активност. До 10 часа едва 3% от гласоподавателите отидоха до секциите. Малкото избиратели не срещнаха проблеми с машинното гласуване.

Частични местни избори в Благоевград и 7 кметства (ВИДЕО)

Членовете на секционните комисии трябваше да спазват стриктно изискването да не дават указания в близост до машината, за да се запази тайната на вота.

„Един-два пъти са ни питали – „Ами сега какво?”. Ние казваме, че трябва да следят и най-накрая се натиска „гласувай”, излиза бележката, след нея и картата и това е. Всичко е точно и спокойно”, каза председателят на секционна комисия Пенка Ичева.

Около обяд активността леко се вдигна. Отново обаче отстъпваше с около 10% на тази от предишните местни избори. 

„Нямаме проблеми със счупена или бутната машина. Нямаме регистрирана агресия към устройство. Мисля, че все още избирателите са приятели с машините за гласуване”, коментира председателят на ОИК-Благоевград Мартин Бусаров.

Хиляди сезонни работници няма да могат да гласуват

В последните часове на изборния ден от общинската избирателна комисия отчетоха изненадваща тенденция.

„По-възрастните хора са гласували. По-младите все още не са пристъпили - тези, които имат самочувствието и могат да гласуват машинно, които нямат притесненията на възрастните хора”, каза зам.-председседателят на ОИК-Благоевград Йордан Симонски.

Сериозни сигнали за нарушения в изборния ден в общинската комисия така и не постъпиха. Проблем възникна само в секция, в която мъж е гласувал, а впоследствие се е оказало, че фигурира в забранителен списък.

През целия ден избирателната активност беше ниска, а изборният ден приключи с 27.76%. За сравнение, на местния вот през есента на 2019 година до урните са отишли 58% от имащите право на глас в община Благоевград.

Определиха броя на секциите с машини за гласуване

Председатели и членове на секционни комисии коментираха пред БТА, че машинното гласуване не е затруднило хората, които са отишли до урните, независимо от тяхната възраст. В сутрешните часове на изборния ден по-активни бяха по-възрастните хора. Активност от по-младите жители на града се отчете в последните часове на деня.

През целия ден не е подадена нито една жалба или сигнал за нарушение на изборния процес до Общинската избирателна комисия, обяви заместник-председателят на ОИК - Благоевград Йордан Симонски. По думите му изборният ден е протекъл спокойно.

В две села в Хасковско също избират кмет. Това са Жълти бряг и Сърница. В Сърница кандидатът за кметския пост е един – синът на предишния, който почина по време на пандемията. Проблем с гласуването се получи на няколко пъти, но членове на изборните секции са оказали съдействие. Една от машините е спряла – от ЦИК заявиха, че причина за това не са високите температури. Препоръчаха обаче за следващия вот да се потърси прохладно място.

ЦИК изпраща по три машини във всяка районна избирателна комисия

Изборният ден в Сърница започна без особени проблеми, въпреки че в населеното място машинно гласуване досега не е имало. През април машината не заработила.

За баба Набибе обаче машината се оказа истинско предизвикателство: „Малко е трудно, защото не виждам. На хартия е по-лесно”, обясни тя.

„Стараем се да не гледаме към вота на избирателя, но в момента жената имаше затруднения с натискането на екрана и трябваше да се намесим, за да не блокира машината. По принцип, указанията са от разстояние”, посочи председателят на СИК-Сърница Емин Емин.

Още преди обяд слънцето напече физкултурния салон толкова силно, че една от машините спря да работи и се наложи да я охлаждат с вентилатор.

В Жълти бряг подобни проблеми липсваха. Там членовете на комисията даваха инструкции, без да виждат машините.

„Идват с определен страх. Колежките обясняват, без да се намесват в изборния процес и някакси хората се успокояват”, обобщи председателят на СИК-Жълти бряг – Тинка Янкова.

И в двете села определят днешните избори като репетиция за 11 юли.

Репортер: Димитър Иванов