На нея присъстваше и българският президент Румен Радев

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел даде положителна проба за коронавирус след европейската среща на високо равнище в Брюксел, съобщава БТА. Той е получил една доза от ваксината на "АстраЗенека", поставена му на 6 май. По график той е трябвало да получи втора доза тази седмица. 

Бетел има леки симптоми, включително температура и главоболие, но планира да продължи да работи дистанционно дори по време на 10-дневната карантина. 

Ваксинираните граждани на ЕС ще могат да се движат свободно в рамките на блока

По време на двудневната среща на високо равнище Бетел е бил в контакт с много други европейски лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел. На кадри от срещата се вижда и как той стои близо до австрийския канцлер Себастиан Курц и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В срещата участва и българският президент Румен Радев. 

Правителството на Люксембург не смята никой друг държавен или правителствен ръководител за близък контакт на Бетел, потвърди говорителка на премиера. В Люксембург за близки контактни се смятат хора, които са били в затворено помещение с още двама или повече души, на по-малко от два метра и без маска, в продължение на повече от 15 минути.