Разговор с омбудсмана на Р България доц. Диана Ковачева

"Не е мотивирано искането за увеличаване цените от страна на топлофикационните дружества, няма връзка между качеството на доставяната услуга и цената. КЕВР не могат да прогнозират точно, за изминалата година има надплатени 29 милиона от клиенти, това е доказателство за неточността на прогнозите", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS доц. Диана Ковачева, омбудсман на Р България.

Според нея хората са ощетени заради липсата на баланс между интересите на топлофикационните дружества и потребителите, нещо което се изисква от закона.

"Ако регулаторът не се подчинява на закона, как изпълнява задълженията си? КЕВР трябва да а е независим. Чак през 2027 година се очаква хората да си плащат реалното потребление, досега се плаща по прогнозни цени. Топлофикация-София трябва да направи така фактурите, че да са разбираеми от клиентите, това е задължително по цял свят, така трябва да е и тук", категоричен е омбудсманът.

Доц. Ковачева все пак подчерта, че е успяла да накара Топлофикация-София да предоставя фактури, а не извлечения.

За нея цената на тока също не е мотивирана, а има много жалби за токови удари, качеството на подаваната електроенергия не се подобрява, а трябва да има връзка между качество и цената на токата.

Омбудсманът информира, че вече пациентите ще получават текстово съобщение от Здравната каса за прекратена практика на личен лекар, за да могат да реагират навреме и да си потърсят нов. Тя каза това във връзка с честите случаи, когато пациенти внезапно остават без личен лекар, без да подозират за това.

По друг казус Диана Ковачева каза, че има жалби от родители и учители за неясни критерии за безплатното летуване на децата.

"Родителите искат да взимат участие в изработване на критериите, да има прозрачност и за туроператорските фирми", добави тя.

В предаването Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, изрази мнение, че критериите са ясни и немалко ученици могат да се възползват от програмата за безплатна почивка.

"Самите учители са уморени от пандемичната година, училищата трябва да преценят дали имат възможност да направят такава организация. Програмата няма да може да се изпълни изцяло, срокът е много кратък. Заплащането за самите учители се определя от туроператорите и те трябва да бъдат в явния сектор, не в сивия", заяви още той.

Свидна Динева, управител на туроператорска фирма за детски пътувания, информира, че туроператорът не налага дневна ставка за учителя, тя зависи и от типа програма.

"Програмата не е само за море, но и за планина също. Програмата помага на децата, образованието, но и на туризма и свързаните бизнеси. Офертите включват спортни дейности, игри, екскурзии, походи, творчески дейности, танци. С 500 лева може да се направи пълноценна програма", категорична бе тя.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.