Системата трябва да влезе в сила от 1 юли

Хаос и огромни опашки очакват пътниците, ако страните от ЕС не координират по-добре въвеждането на COVID-сертификатите. За това предупреждават организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа.

Системата за цифрови COVID-сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила в четвъртък. Международният съвет на летищата, организацията „Авиокомпании за Европа” и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха в писмо националните лидери, че рискът от хаос е реален и има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни.

Дигиталните сертификати имат QR-кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу COVID, преболедували са неотдавна и в следствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на QR-кодове, се допълва в писмото.

Какво ще означава това?

След кратка почивка у нас Злати отново се прибира в Белгия, където работи. Пътува с документ за отрицателен тест за COVID-19. Решил е скоро да се ваксинира, за да получи европейски сертификат за имунизация.

„Няма да се налага да ходя да чакам за ПСР - примерно в моя град не правят, аз трябва да ходя до по-голям общински, там ми отива един ден и отделно допълнителни пари”, разказва той.

Сега за проверката на летището трябва да предвижда повече време.

„Ако всяко едно летище трябва да интегрира своята система  с всяка една отделна държава-членка, това е страшно много работа.  По-логичният вариант е под егидата на ЕК да се изгради единен уеб портал и тези летища, които ще сканират тези QR кодове да се интегрират директно с този портал”, казва експертът Любомир Тулев.

Друго решение, казват експертите, е въвеждане на система като тази на онлайн чекирането преди полет.

„Това онлайн чекиране гарантира на пътника един баркод, с който  може да пропусне това на място да се чекира на летището и директно да отиде на проверката”, добавя Тулев.

У нас проверката на цифровите сертификати ще става ръчно при влизане в страната, казаха от здравното министерство. Разработено е мобилно приложение, което предстои да се инсталира на устройствата на служителите на РЗИ. Софтуерът ще разчита данните от QR кода и ще сигнализира дали те са валидни или не.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК