Месецът ще започне със слънчево и горещо време

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22° и 26°, за високите полета – между 18° и 21°, а за планините – между 6° и 13°. Най-ниските минимални температури ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите максимални – между 34° и 39°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

Юли ще започне със слънчево и горещо време, дневните температури ще достигат на места до 38-39°, но ще започне захлаждане. Въздушната маса ще стане неустойчива и ще има валежи и гръмотевична дейност. Има повишена вероятност на места явленията временно да са интензивни, а валежите – значителни, има условия и за градушки и временно усилване на вятъра. След относително стабилизиране на атмосферата около 4-5 юли, към 6-7 юли се очаква нов процес, с валежи и понижение на температурите. Впоследствие до края на десетдневието валежите чувствително ще намалеят, а температурите ще се повишават.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, с температури по-високи от обичайните. Около средата на периода ще премине атмосферно смущение и ще има условия в следобедните часове да превали и прегърми.

През третото десетдневие вероятност за краткотрайни валежи има в началото, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време.

Източник: НИМХ