Откриването е „историческо“ и от значение „за целия регион“

Израелското посолство в Обединените арабски емирства бе открито днес. Това е първото посолство на еврейската държава в страна от Персийския залив за седем десетилетия от създаването ѝ, предаде АФП.

Откриването е „историческо“ и от значение „за целия регион“, заяви в приветствието си американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Посредничеството на САЩ бе от ключово значение за нормализацията на отношенията между Израел и ОАЕ през септември миналата година. Оттогава двете страни сключиха ред споразумения в областта на туризма, въздушния транспорт и финансовите услуги.

„Израел иска мир със съседите си. С всички съседи. Близкият изток е нашият дом. Ние ще останем тук - призоваваме всички страни от региона да признаят това и да говорят с нас“, заяви днес в Абу Даби министърът на външните работи на Израел Яир Лапид, който откри дипломатическата мисия.

Освен от Обединените арабски емирства, Израел бе признат миналата година и от Бахрейн. От големите регионални сили Саудитска Арабия и Иран все още не са го сторили.

Източник: БНР