От партията искат преброяване на разписките след края на изборния ден

От ГЕРБ излязоха с нови критики към Централната избирателна комисия.

„Съветникът на служебния министър е имал достъп до софтуера на машините за вота, а това е отговорност на ЦИК. Искаме да знаем каква е била намесата му в изборния процес”. Това заявиха на представители на ГЕРБ на брифинг в сряда.

Всички машини за изборите вече са налични

Според Дани Каназирева ЦИК е приела „методически указания”, които не включват преброяване на контролните разписки след края на изборния ден. Така, според ГЕРБ, се ликвидират индивидуалният граждански и външният контрол.

 

 

От партията попитаха и защо машини за вота са закупени с „ин хаус” процедура и авансово плащане.

„Много е странно как така всички процедури при строителството „ин хаус” са порочни при служебното правителство, а не е порочна „ин хаус” процедурата, използвана от ЦИК. Това е двоен аршин”, коментира Дани Каназирева от ГЕРБ.  

Отговорът на критиките дойде от министъра на финансите Асен Василев.

„Точно това направи служебното правителство, защото имахме по-малко от един месец да вземем машините. Това е хипотезата на закона, когато има нещо да се случи спешно - то да се случи. Строежът на „Хемус”, която я строим от 1970-а, не мисля, че попада в обхвата на спешност”, заяви Василев.

За да бъде честен и прозрачен вотът на 11-и юли, предишните управляващи отново настояха в края на изборния ден при гласуването с машина да бъдат преброявани  и контролните разписки.

„ЦИК да излезе с решение, в което да укаже на СИК, разписките да се броят като бройка и да се засичат като съдържание с резултата от машинния протокол. Ако ЦИК откаже, призоваваме всички СИК да изпълняват закона и да не напускат помещенията, докато не преброят разписките и да ги сверят като брой и съдържание”, добави Радомир Чолаков от ГЕРБ.

От Централната избирателна комисия обясниха, че  всички членове смятат, че разписки трябва да бъдат броени, но не са стигнали до консенсус при обсъждането.

„Едното е да се броят всички разписки, а другото - да се брои извадка, която е достатъчно голяма, за да се даде сигурност, че ако в нея няма нарушения, няма да се открият и в цялата съвкупност. Спорът между двете становища не доведе до резултат”, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Томов предполага, че Комисията ще стигне до компромисно решение. Утре представителите на ГЕРБ в ЦИК ще внесат предложение разписките от машините да бъдат преброявани и съпоставяни и като съдържание. Експерти на партията ще проверят машините, за да се уверят, че са правилно конфигурирани.