Правилата са били съгласувани със съсловните организации

От 1 юли средствата за работещите на първа линия ще се изплащат по нови правила, които са съгласувани с управителните съвети на съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, както и с Надзорния съвет на НЗОК. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той заяви, че целта е парите да се концентрират върху тези, които работят в COVID-отделенията, а не както досега всички да получават еднакво.

Значение ще има и в каква зона се намира страната ни в момента - защото ако случаите са по-малко, то и рискът за хората на първа линия също намалява.

Междувременно стана ясно, че проблемът с изплащането на допълнителните 1 000 лева за медиците - вече е решен. Правителството гласува още 35 млн. лева по бюджета на здравното министерство заради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 31 юли.

„Плащанията досега бяха за време, в което имаше по няколко хиляди новозаразени на ден, в момента средно са по 30 на ден на база 14-дневна заболеваемост”, посочи още той.

Източник: БТА