Провежда се мащабна акция срещу купуването на гласове в цялата страна

Седмица преди вота за 46-ото Народно събрание напрежението по върховете на държавата ескалира. Мащабна акция срещу купуването на гласове се провежда в цялата страна. Жандармерия и полиция проверяват редица населени места, а служебната власт - десетки сигнали за организацията на вота. В Бургас вече има и арести. 

Междувременно, престрелките между сегашните и предишните управляващи също се засилиха. Министър Бойко Рашков обвини бивш вътрешен министър, че е участвал в разговори с бивш областен управител и полицейски шеф. Целта, според Рашков, била контролиран вот.

Без да посочва имена, но с конкретни подробности, вътрешният министър обяви, че има информация за среща между бивш вътрешен министър с екс областния управител на Кюстендил и шефа на полицията там. Целта - да се организират 15 000 македонци с българско гражданство да гласуват на 11-и юли за конкретна политическа сила.

Полицейската операция започна рано тази сутрин. В село до Благоевград е установено, че в помещение от 20 квадратни метра са регистрирани по настоящ адрес хиляди граждани. 

Целта на срещата, според Бойко Рашков, е била да се организира контролиран вот.

„Един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с един бивш областен управител и с един, както знаете каква е практиката в последните два месеца, излязъл в болничен. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка”, обясни Рашков.

По неофициална информация, срещата е била в ресторант в Кюстендил между Христо Терзийски, Виктор Янев и шефът на полицията Елиан Стамболийски. Темата, според МВР, привличането на 15 хиляди гласа от македонци с българско гражданство. Разговорите били с дилъри на избиратели.

„Служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания. От днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен. С това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР”, обясни бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

Останалите замесени имена също отрекоха.

„Аз съм в болничен и заведение не съм посещавал, може би, два месеца. Нито съм се срещал с такива хора, нито съм правил опити за такива срещи”, коментира директорът на ОДМВР-Кюстендил Елиан Стамболийски.

„С Христо Терзийски не съм се виждал още от предишните парламентарни избори, които бяха на 4 април. Чакам да каже имена, защото това е абсолютна нелепост. Още повече, че аз от 2014 г. съм бил областен управител. Толкова избори са минали, ако ние тази схема сме я правили, досега ГЕРБ не е щяла да има по 1-2 депутати, а сигурно по трима-четирима”, беше позицията на бившия областен управител на Кюстендил Виктор Янев.

Без да споменава имена, Бойко Рашков намеси и други в схема за купуване на гласове.

„Имаме данни, че в миналото известен политик се занимава с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско”, посочи силовият министър.

Отново, по неофициална информация, става дума за Димитър Аврамов.

„В Монтана съм. Тук, в избирателния район, и си движа кампанията. Полицията не ме е търсила по никакъв повод. Може би някой друг е визирал”, обясни Аврамов.

Видин беше сред регионите, в които акцията на полицията продължи през целия ден днес. Разследващите имат данни и за изборен туризъм.

„В благоевградска област изведнъж се появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там”, коментират Рашков.

Селото е Бело поле, където в трафопост от 20 квадратни метра по документи живеят хиляди граждани.

„Идват, регистрират се, взимат лична карта, задграничен паспорт и отиват да изкарват прехраната за семейството и за децата, затова са”, каза кметът на село Бело поле Иван Стойчев.

Мащабна акция имаше и в района на Хасково. Разследване има и в Германия. Там българин от Плевенско се е опитал чрез фиктивни документи на граждани да открие секция, в която да се гласува на предстоящите избори на 11-и юли. 

След изнесените данни от вътрешния министър прокуратурата в Кюстендил е образувала преписка и е започната проверка. 

На този фон вече са факт и първите арести. От МВР разследват два случая от Бургас. При единия е открит мобилен телефон със снимки на десетки лични карти. На хората им било обещано по 80 лв на глас, твърди министър Рашков. По неофициална информация задържаните за купуване на гласове са трима. 

Специализираната полицейска операция срещу нарушения, свързани с изборното законодателство, е започнала рано сутринта. Атакувани били няколко адреса. По данни от МВР там лихвари обещавали опрощаване на дълг срещу гласуване за определена политическа сила.

„Ние тук заеми нямаме. Не сме дали лични карти, не сме дали банкоматни карти, нищо не сме дали. Ние ще обещаваме, че ще гласуваме, обаче искам да има вода в „Комлука”, каза Янко.

Въпреки твърденията, при обиските тази сутрин, на адрес полицията е открила 11 000 лева, дебитни карти, тетрадка и списъци с имена и суми срещу тях.

„Няма много пари. Към 12 000 лева са, но той ги събра от сватбата. Той работеше, жена му взима майчински - 800 - 900 лева. Какво са 12 000 лв.”, попита Радко.

Арест и обиски е имало и на друг адрес в махалата, въпреки това живеещите в нея твърдят, че няма опити за купуване на гласове. 

40-годишен мъж е задържан и в Карнобатското село Екзарх Антимово. В него са открити телефон с 31 снимки на лични карти, комуникация с лице, което обещава на въпросните хора, ако гласуват за определена политическа партия по 80 лева и бонус 20 лева, ако ангажира семейството си. Екипи на полиция и жандармерия са разположени във всички населени места в областта

Продължават разпитите на задържаните и на свидетели, описват се иззетите телефони, лични карти и суми пари. Очаква се утре ОДМВР-Бургас да излезе с официални данни за проведената акция.