В областта се проведе специализирана операция

Общо девет мъже от различни общини на територията на Бургас са задържани за купуване на гласове, съобщиха от ОДМВР-Бургас. Това е станало в резултат на проведена специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите и нарушаване на изборното законодателство.  Акциите на МВР продължават в цялата страна. От прокуратурата обявиха, че са образувани 125 преписки и 8 досъдебни производства.

Спецоперация на МВР по сигнали за купуване на гласове (ВИДЕО)

При проверка на два адреса в бургаския квартал „Победа”, обитавани от двама мъже, които давали незаконно пари срещу лихва, са намерени и иззети сумата от 11 000 лв., лични и дебитни карти и тетрадки със списък с имена и раздавани суми. Установено е, че на длъжниците на лихварите е обещавано опрощаването на кредити във връзка с гласуването за определена политическа сила. Към момента продължава провеждането на разпити на длъжници с цел уточняване на детайли по случаите. Образувани са две досъдебни производства.

В карнобатското село Екзарх Антимово също е претърсен частен дом на 40-годишен мъж от селото, който е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление против политическите права на гражданите. Иззети са мобилни телефони със снимки на лични карти.

Рашков обвини бивш вътрешен министър в контролиран вот (ОБЗОР)

Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново са купуване на гласове. Образувани са три бързи производства. При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на хора от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи, свързани с изборния процес. Иззети са още преносими компютри и мобилни телефони. Разпитани са множество свидетели. От един от претърсените адреси в с. Гюльовца, е намерена и иззета сумата от 28 000 лева, както и тетрадка, съдържащи имена с лични данни.

От друг адрес в с. Гюльовца, са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8 100 лева. 

Квартал „Калтинец” в Горна Оряховица, познат с компактното си население, тази сутрин осъмна блокиран от полиция и жандармерия. На 10 точки бяха поставени постове, които проверяваха всички автомобили. От определени адреси бяха отведени в полицията. Съставени им бяха предупредителни протоколи. Обичайно, жителите на „Калтинец” нищо не знаеха. Сред задържаните имаше и общински съветник. След отвеждането му тази сутрин, той повече не се появи в квартала – нито в новостроящата се къща, нито в дома на брат му. По случая е образувана преписка в Районна прокуратура – Велико Търново.