От бранша негодуват срещу новите правила за влизане в България

Протест в туризма. Туроператори и хотелиери по Южното Черноморие не одобряват новите правила за влизане в България.

Бизнесът дава срок до 7 юли, след което ще обмисли организирането на протест.

Туристическият бранш по Южното Черноморие недоволства срещу вече действащата заповед за зониране при влизане на чужди туристи в България. Смятат, че новите правила гарантирали само спокойствието на чуждите им партньори.

„Тази зоналност анулира всякаква прогноза за нашите партньори. Знаете, че според тази заповед попадането на държавите в различните зони  ще се актуализира всяка седмица. Още вчера партньори от Украйна и от други пазари ми звъняха и казаха: „Добре, какво се случва? Ние продаваме България, имаме резервации. Ако по тези много неясни критерии в заповедта, ние попаднем от оранжева в червена зона, какво правим”, обяснява Иван Кирязов, собственик на туроператорска фирма.

Нови правила за влизане в България

„Трябва да има и предвидимост. Не може от днес за утре. От днес за утре не се прави бизнес”, заяви Янчо Парушев, член на УС „Съюз на собствениците в Слънчев бряг”.

В бранша са притеснени, че правилата за влизане на чужди граждани у нас се променяли твърде често, а пакетите се оскъпявали заради PCR-тестовете и това водело до отмяна на резервации.

Според туроператора Диян Минков около 20-30% от резервациите се отменят.

От бранша настояват в срок до 7 юли да се върнат старите правила за влизане в България, в противен случай заплашват с протест.

„Явно тази заповед не е правена след консултации с бранша. Продължаваме по стария начин”, заяви Иван Кирязов.

От Министерството на туризма обявиха, че просто изпълняват здравните разпоредби.

От здравното министерство обявиха за NOVA, че списъкът на държавите по цветови зони ще се преглежда веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван всеки понеделник. Това щяло да позволи на хората да планират  пътуванията и почивките си.