Той спечели кметските избори в Благоевград

Илко Стоянов от „Има такъв народ” печели кметските избори в Благоевград. Той успя да победи опонента си Румен Томов, който е подкрепен от „БСП за България”, с около 56%.

„Спечелих вота с това, че хората повярваха в промяната и поискаха развитие”, коментира изборния резултат Стоянов.

Само час след края на изборния ден Благоевград вече знаеше победителя. Преднината от 15% на Илко Стоянов в партийното преброяване гарантираше комфортен успех за лидера на „Има такъв народ”.

„Чувствам се много добре, чувствам се позитивно, чувстваме се обнадежден, защото Благоевград има бъдеще. Ще променя всичко! Ще променя мисленето, ще махна езика на омразата, ще бъда диалогичен кмет”, заяви Стоянов.

Приключи изборният ден в Благоевград

В отсрещния лагер Румен Томов прие джентълменски загубата и заяви, че няма вариант да оспорва изборите.

„На Илко Стоянов ще му пожелая да се грижи за хората от община Благоевград, и Благоевград да върви напред. Ако избирателната активност беше по-висока, може би нямаше да се получи този резултат”, заяви Румен Томов.

А Илко Стоянов категорично отхвърли вероятността след парламентарните избори да предпочете депутатското място вместо кметския стол.

„Аз ще бъда кмет на Благоевград, а на 12 юли ще подам молбата, с която да не бъда избиран като народен представител”, каза Илко Стоянов.

На хората в Благоевград Стоянов обеща работни места.

„Две индустриални зони. И ще направя всичко възможно това да се случи. В центъра на града съм предвидил IT център и Co-working зона, за която ще започнем да работим веднага”, заяви Стоянов.

Официалното встъпване в длъжност новият кмет на Благоевград ще направи следващата седмица.

Коментар на победата направи и лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. 

„Преди и след националния референдум от 6 ноември 2016 г. разни социолози, политолози и всичколози обясняваха как мажоритарната система в два тура ще бетонира ГЕРБ. Обясняваха и как при мажоритарната система изборите ще бъдат печелени от ценкочоковци. Е, в Благоевград имаше мажоритарни избори в два тура, които така бетонираха ГЕРБ, че даже не ги видяхме на балотажа", написа Трифонов.

„Не видях и благоевградчани да са избрали някой като Ценко Чоков, който прави отвличания и пребива хора. Напротив, благоевградчани избраха за кмет един достоен адвокат – Илко Стоянов, издигнат от политическа партия без мощни структури, основана само преди една година. И така жителите на този прекрасен български град на практика доказаха, че грам не ги интересуват прогнозите на социолозите, политолозите и всичколозите", написа още лидерът на „Има такъв народ”.