Хиляди се събраха в Ню Йорк, за да гледат светлинното шоу

Американците отбелязаха 245-тия рожден ден на нацията си.

Националният празник 4 юли беше посрещнат с фойерверки и празненства въпреки ограниченията срещу коронавируса. Заради него почти всички чествания миналата година бяха отменени.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В Ню Йорк, който беше епицентър на пандемията, хиляди хора се събраха да гледат светлинното шоу.

Съединените щати посрещат тазгодишния Ден на независимостта на фона на мрачна статистика - повече от 600 000 американци са починали от вируса, а броят на случаите отново започна да нараства заради варианта „Делта”.

„Благодарение на героичните усилия за ваксинация, ние постигнахме превес над вируса. Можем да живеем живота си. Нашите деца могат да се върнат на училище. Нашата икономика се съвзема”, заяви президентът Джо Байдън. „Не ме разбирайте грешно. COVID-19 не е победен. Знаем, че се появиха мощни варианти, като „Делта”, но най-добрата защита срещу тези варианти е ваксинацията. Мои сънародници,  американци - това е най-патриотичното нещо, което можете да направите. Така че моля, ако не сте се ваксинирали - направете го. Направете го сега за себе си, за близките си, за обществото и за страната си”, призова Байдън.