Сделката с една от фирмите е във финална фаза

602 чужди компании са заявили интерес към инвестиции и експорт у нас. Фирмите са изпратили официални писма до Министерството на икономиката. Това каза на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той представи резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговскоикономическите въпроси на България в цял свят.

„Идеята на състезанието беше да мотивира, да има конкурентен принцип и най-добрите да бъдат отличени. Броят писма само за 5 седмици, в които състезанието беше проведено, е 602. 602 чужди компании от различните пазари по цял свят, са написали писма за инвестиции, за интерес, експортни сделки и сътрудничество“, обясни служебният икономически министър.

Петков поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, за заявен интерес са 218, а 255 писма са за сътрудничество. Той допълни, че очакванията му са били за не повече от 300 писма.

 

 

„Следващата част от задачата ще е да реализираме това и част от тях поне да станат реални инвестиции. Надявам се едно от тези 602 писма ще можем да обявим още в събота като директна инвестиция в България“, каза още Кирил Петков.

Кирил Петков: Привлякохме европейска компания за производство на електроавтомобили

Сред проявяващите интерес към инвестиции в нашата страна са европейски, азиатски и американски компании. Една от тях се интересува от система за съхранение на електрическа енергия. Друга европейска компания, която произвежда компоненти за космически спътници, също е заявила желание да развива бизнес у нас, каза още Петков.

Европейската космическа агенция ще дойде у нас, за да оцени възможностите на страната ни да развива бизнес в тази насока, обяви министър Петков.

„Най-добрата компания за усилватели, използвани в космическите технологии, е българска. По тази линия бием американците и китайците”, добави той.

Търговските ни аташета в Германия, Великобритания и САЩ са изпратили най-много писма за инвестиционни интереси от чужди компании.