Целта е хората да се чувстват спокойни и подготвени в неделя

Демонстрация на гласуване с машина ще се проведе днес пред Народното събрание. Целта е хората да се чувстват спокойни и подготвени в изборния ден, когато ще могат да дадат гласа си единствено чрез машина.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как да гласуваме с машина стъпка по стъпка (ВИДЕО)

От Централната избирателна комисия вече разясниха на теория каква е процедурата. Всеки гласуващ ще получи смарт карта, която трябва да постави в машината. След това бюлетината ще се визуализира. На първата страница има 13 партии и коалиции, а вдясно се намират преференциите. За преминаване към втора страница ще е нужно натискане на бутон. След гласуването ще получим разписка, за да проверим, че изборът е именно нашият. Тя ще се пуска в кутията.

Пробно гласуване с машини в столичното метро (ВИДЕО+СНИМКИ)

На изборите в неделя 28 партии и коалиции ще се борят за място в 46-тото НС. В секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини.  В страната тези секции са 9401. В около 2800 секции ще се гласува с бюлетини.

В чужбина ще бъдат разкрити рекорден брой секции – 784 в 68 държави. В 273 ще има вот с машина, а в 509 с бюлетина.

Ако някоя от машините се повреди и спре да работи, единствено ЦИК може да вземе решение гласуването да продължи с хартиени бюлетини.

ВОТЪТ В ЧУЖБИНА

112 ще са изборните секции в Турция тази неделя. В голяма част от тях ще се гласува с машини, които вече са доставени в консулствата ни. А хората които се занимават с организацията на изборите  - ги определят, като едни от най-сложните.

По неофициални данни броят на българските изселници в града надвишава половин милион души. Затова и традиционно именно тук се разкриват голям брой секциите. На предстоящите избори те ще са 33. В 12 от тях ще се гласува с машини, като в 3 секции ще има по 2 машини.

Първоначалната идея беше да се командироват и технически лица, които да отговарят при евентуални проблеми. Оказва се обаче, че поне в Истанбул и в Бурса такива няма. Няма и да има. Така при повреда – помощта ще е дистанционна.

Откакто се помни, Хасан се занимава с машини. Но за строителство. Пред машините за гласуване обаче все още не се е изправял. Виждал ги е само по телевизията и интернет. 

По всички личи, че и на тези избори Хасан няма да се срещне с машините очи в очи. Той ще е член на Секционна избирателна комисия. В неговата секция обаче вотът ще е на хартия.  

„219 са регистрирани тука в нашия квартал. Без машинка мисля, че ще бъде…”, казва Хасан.

Само с бюлетини ще се гласува в общо 21 секции в Бурса. В останалите 12 – вотът ще е машинен. 

 

 

„Организацията със сигурност е по-сложна. Защото е прецедент изпращането и вота с машини зад граница”, казва генералният консул на България в Турция Васил Вълчев.

„Доставянето до секциите  и предаването на комисиите е наша задача. После е работа на членовете да подготвят машината за работа. Да бъде позиционирана, разпломбирана и всички карти да бъдат проверени”, добавя той.

Технически лица, които да отговарят при евентуални проблеми, няма. 

„И не се предвижда. По-скоро ще имаме дистанционна връзка с тях. Имаме и телефони на техниците”, добавя Вълчев.

Ако техниците не успеят да се справят с проблемите дистанционно в рамките на 20 минути, то вотът в съответната секция продължава с бюлетини. 

Предстои утре машините и бюлетините да бъдат разпределени по секциите. А след това до започването на вота ще се пазят от полиция.