Предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия, заяви вътрешният министър

„Има ясни резултати от работата на МВР. По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия, свързани с изборните правила на гражданите. Вероятно една от причините е, че последните двама министри – Терзийски и Маринов, в момента са кандидати за народни представители от листите на ГЕРБ. До 4 април има само няколко дела, образувани срещу други партии. А сега има шесткратно увеличение на образуваните досъдебни производства”. Това заяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков.

 

„Образуването на досъдебни производства е работа и на българската прокуратура. Нямаме обяснение защо тя не е го е правила. До 4 април има около 1000 сигнала, които съдържат данни за изборни престъпления. Само в броени на едната ръка случаи има наказателни досъдебни производства”, допълни министърът.

„В момента настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Няма да останем безучастни към информацията, която постъпва при нас”, каза вътрешният министър.  

Той допълни, че районите на Гурково, Стара Загора, Хасково и Твърдица са наситени с лица, които се занимават с тези деяния и покупката на гласове”.

Рашков: Цвета Караянчева заплашвала шефа на полицията в Кърджали

„Давани са хляб, дърва, брашно, леща, разбира се - и пари, в размер на 30-40-50 или малко повече лева. На това може да се съгласи един беден човек, за който тези неща са ценност. Очевидно бедността се използва за предизборни цели”, коментира вътрешният министър.

Той съобщи, че са задържани кметът на Гурково и синът му, както и трима души в Кирково.

Трима задържани за търговия с гласове в Кърджалийско

ДАНС са подали 32 сигнала до прокуратурата. Образувани са 9 досъдебни производства.

Пълната статистика от резултатите от работата на МВР по предотвратяване на изборни престъпления представи шефът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) главен комисар Станимир Станев. Цифрите са следните:

Образувани досъдебни производства за периода 01 - 08 юли - 72

Общо проверени места, за които има информация за търговия с гласове – 3146

Проверени лица от активния криминален контингент – 9588

Проверени обекти (заложни къщи и дружества за бързи кредити) – 1864

Проверени собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот - 1741

Проверени МПС - близо 50 000 

Съставени протоколи за предупреждения - близо 7000 

155 души обявени за общодържавно издирване

Задържани по Закона за МВР - 938 

Разкрити престъпления, свързани с изборни нарушения - 142

818 души утвърдени като лидери на групи за търговия с гласове 

"Командироваме 130 служители в 17 областни дирекции на МВР, за да оказват съдействие на колегите си по места в изборния ден. 44 души, базирани в сградата на ГДНП, ще помагат на останалите 11 дирекции. Има и щаб, който ще се грижи за безпроблемното протичане на вота", каза още гл. комисар Станев.