Днес екипажът получи урната и хартиените бюлетини

За пръв път в новата история на България ще се разкрие специална изборна секция на кораб. Днес екипажът получи урната и хартиените бюлетини с които ще се гласува в неделя.

Фериботът „Дружба” осъществява редовни плавания от Бургас до Батуми в Грузия всяка седмица. В изборния ден 28-членния екипаж ще бъде в открито море, заради което единодушно решават със заявление да поискат да упражнят своя вот на работното си място. Днес капитанът на кораба и председателят на секционната избирателна комисия получиха хартиените бюлетини.

„Ще си започнем изборния ден в 7 часа сутринта. Ние тръгваме тази вечер за Грузия и по време на изборите ще бъдем близо до бреговете на Турция, може би в Черно море”, споделя капитан Пламен Панайотов.

Оказва се че това е първа процедура по новия изборен кодекс на България, в който бюлетини напускат сушата. Резултатите ще станат известни веднага след края на изборния ден. 

„Ще изпрати сканирания протокол, съответно ние ще го разпечатаме с едно изрично наше решение, ще обявим резултатите за кораба и ще ги предадем на информационно обслужване за да може тези резултати да бъдат сумирани към останалите”, обясни адв. Михаил Хаджиянев - председател на РИК Бургас.

А екипажът е категоричен, че дори и буря не би осуетила упражняването на глас за парламентарните избори.

Урната и бюлетините бяха съпроводени от полицейски кордон до международния терминал на пристанище Бургас.

Репортер: Елена Танева