За първи път хартията остава на заден план

Машините за гласуване се разпределят из страната. За първи път, хартията остава на заден план и ще се използва само в извънредна ситуация.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как да гласуваме с машина стъпка по стъпка (ВИДЕО)

Под строга полицейска охрана и под специален конвой 934 машини, натоварени в камиони и микробуси, по обяд потеглиха от склад в  края на Пловдив към избирателните секции. Първо в града, а след това и към областта.

„Надяваме се до 16 часа да бъдат доставени до съответните места, както и да няма някакви затруднения, свързани с технически аварии и проблеми на транспортните средства”, каза комисар Костадин Костов - началник “Охранителна полиция“- Пловдив.

Малко след 13 часа първите устройства бяха доставени до секциите в училищата в града. Технически екипи се заеха с подготовката на машините за вота и тяхното инсталиране в стаите преди утрешния вот.

„Сега чакаме машината. Ще започнем с направата на диагностика, за да проверим как работят нейните показатели. Разпечатваме отчета за диагностика, с което показваме, че е готова за работа”, коментира Таня Гешева.

 

 

В деня на вота един техник ще отговаря за машините в 8 секции. Той ще има на разположение половин час, за да стигне до мястото и да отстрани повредата, в случай, че електронното устройство даде дефект.

„Ако техникът се забави повече от половин час - имаме хартиени бюлетини, така че хората могат да гласуват междувременно, ако бързат. Ако решат, могат да изчакат”, заяви Денка Димитрова - председател на 20 СИК-Пловдив.

„Имаме батерия на машината, имаме си ток. Самата машина може да работи половин час, ако няма ток”, посочи Милен Атанасов.

ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ: Има ли нарушения

Членовете на секционните избирателни комисии се надяват, че избирателите са разбрали как се гласува с устройствата и няма да има забавяне пред избирателните секции.

„Може би по-възрастните ще се притеснят, но ние сме тук и ще помагаме”, каза Цеца Денева.

Всичко секции са снабдени с ръкавици, които избирателите да използват при гласуването с машини. „В Пловдив няма да има COVID-секция. Не са подадени от здравните заведения данни да се открие такава”, заяви Спас Шуманов - председател на 16 РИК.

В неделя България избира 46-ото Народно събрание. Екипите на NOVA предават на живо най-интересните места.