В три секции се гласува на хартия

България избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание.

В района на Велико Търново  вчера задържаха заподозрян за търговия с вот, а на миналите избори точно там гласуването с машини не сработи. Мъж от село Леденик беше задържан по подозрение за търговия с вот. В него бяха открити тефтери със списъци с имена, както и сума пари.

На изборите през април проблем в една от машините – разменени преференции за една политическа сила, наложи в секцията да се гласува само с хартия. Рано тази сутрин в централните великотърновски секции гласуването започна нормално. Затруднения с машинното гласуване имаха възрастните хора. 88-годишният Кънчо Кънчев все пак успя да упражни правото си.

Във втора секция в града малко преди обяд преминаха на хартиен вот, тъй като машината не е приемала никакви команди. Техник е рестартирал устройството, но това не е помогнало. Гласоподаватели е трябвало да чакат 3 часа решение на РИК.

Централната секция във великотърновския град Полски Тръмбеш е преминала на хартиено гласуване заради проблем с машината. Това потвърдиха за NOVA от РИК. С решение от снощи е взето решение да се гласува на хартия. Причината за това е, че кодът за съответсвие не е сработил още в събота. Избирателната активност е висока. В други две секции - в училище и в един от кварталите на Велико Търново, също се стигна до спиране на вота с машина, тъй като устройствата въобще не тръгнали. 

Проблем с машината за гласуване е имало в град Стражица, но там техник е отстранил повредата.

Проблем от друго естество с гласуването имаше Деян Колев от Дебелец, който е в инвалидна количка. И на предишните избори, и на тези посочената секция, като достъпна, всъщност не е.

„Беше много странно да видя, че това е секцията, определена за хора с увреждания”, каза той.  

„Обадих се в РИК да им кажа, че не е достъпна, но те ми казаха, че не е техен проблем”, каза Теодора Крумова.

От РИК обясниха, че инвалидите имат право да гласуват навсякъде. Така на Деян Колев и половинката им се наложи да отидат до другата секция, която била достъпна.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК