В село Ракево преди две седмици се проведоха кметски избори

България избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание.

Проблем с машина за гласуване има в секция във Враца - отказала е да принтира, а после и да приема информация за гласуване. В нея вече е разрешено гласуването с бюлетини.

Новото на тези избори - всички секции с над 300 избиратели ще гласуват машинно. В някои населени места вече успяха да натрупат опит - такъв е случаят във Врачанското село Ракево, където само преди две седмици се проведоха кметски избори.

На 4 април до машините са отишли едва 144 души, но на кметския вот – близо 400. Първите гласоподаватели в селото очакваха секцията да отвори минути преди 7 часа. В област Враца секциите са 322, в 90 ще се гласува само с хартия. А 22 от тези секции са подвижни.

В Борован активността е най-голяма, следва го Криводол.

С временни затруднения започна изборния ден в село Малорад, община Борован. Машините за гласуване бяха пуснати с 20 минути закъснение, защото внезапно спрял тока. Аварийна група обаче бързо отстранила проблема и първите гласоподаватели не чакали дълго.

В останалите населени места от областта няма неотстраними проблеми. Има комисии, в които членове не са се явили, но по уважителни причини. Там, където се наложи, те ще бъдат заменени, увериха от Районната избирателна комисия. 

Има сигнал срещу кмет на малко населено място за неправомерна агитация. 95 са общо сигналите за нарушения на изборното законодателство, обработени от служители на ОДМВР- Враца в цялата област.

Извършени са проверки на адреси на лица от криминален контингент, изготвените преписки по проверките са изпратени на съответните териториални отделения на Районна прокуратура-Враца. 

Към настоящия момент на територията, обслужвана от РУ-  Бяла Слатина, са отработени 40 преписки, касаещи нарушения на изборното законодателство, те своевременно са изпратени на прокуратурата  в гр.Бяла Слатина. Дежурни мобилни  групи на територията на областта продължават да  работят по получени съотносими сигнали. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК