Проблеми с машините имаше и в Бургаско

България избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание.

В Бургас 363 500 избиратели имат право на глас в 739 секции. В 590 от тях гласуването е машинно. За първи път в историята на Бургас секция има и на борда на кораб, който се намира в открито море. Две са мобилните урни, които обслужват територията на града. 51 са заявленията на хора под карантина.

 

 

Изборният ден в областта започна с проблеми. Три са избирателните секции, в които се гласува на хартия - две в Бургас и една в Карнобат.

 

„Някои от машините бяха със сметен часови таймер. В 07:00 часа тя показваше 06:00 часа и съответно съгласно правилата не може да отвори. Някои техници успяха да се справят, други не. При тях секцията отвори с час по-късно. Два проблема не можаха да бъдат разрешени нито от СИК, нито от фирмата. Машината в Карнобат въобще не успя да стартира и там преминаха към хартиено гласуване. Подобна беше ситуацията и в една от секциите в Бургас. В секцията в Царево липсваха хора и изборният ден също започна със закъснение”, каза председателят на РИК адвокат Михаил Хаджиянев.

„Започна гласуването нормално, но 2 часа по-късно машината блокира и спря да издава разписки. Към 09:30 машината блокира напълно, информирахме РИК и след това ни разрешиха хартиените бюлетини”, заяви секретарят на 232 секция Димитринка Иванова.

В 198 секция на бургаския квартал "Лозово", в която по списък има 510 гласоподаватели,  от сутринта не могат да стартират машината за гласуване.

„По принцип това е някакъв технически проблем, за който трябва от фирмата да дадат решение. Звъннахме на тях, казаха ми какво да направя. Направихме тестове, изключвахме, рестартирахме, но не се оправя”, каза техникът Петър Димитров

А хората в „Лозово” са гневни заради изгубеното време. Повече от два часа и половина решение на ЦИК за преминаване към гласуване с бюлетини, така както е станало в Карнобат, нямаше. 

Иначе друг проблем изнерви за около час гласоподаватели в няколко секции в Бургас, където машините не сработиха заради сгрешено часово време. Някои от гласоподавателите изгубиха търпение и си тръгнаха. От РИК обясниха,че предварително не е имало начин да установят техническият проблем

„Диагностиката, която се прави в събота, показа,че проблем няма. Очевидно това е проблем в таймера, който членовете на СИК няма как да костатират. Те го констатираха в момента на откриване на изборният ден, защото машината не разрешава той да бъде открит”, обясни председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев.

Заради проблема в РИК са подадени вече няколко жалби.

"Проблемът беше, че машината казва, че няма достатъчно хартия и е неизправна да работи. Съставихме протокол, обадихме се в РИК и чакахме над 2 часа решение. Решението дойде от ЦИК след 10 часа. Няма да успеят всички жители на квартала да гласуват, тъй като голяма част от тях дават вота си преди работа. Други заминаха извън града", обясни председателят на секцията Яна Стоева. Изборният ден ще бъде удължен с един час във всички 6 секции, в които е имало проблем.

Драстични разлики в гласуването на туристите по морето - у нас и в съседна Гърция. Оказва се, че заради Изборния кодекс да гласуваш по време на отпуск в чужбина е далеч по-лесно от това в България.

Плажовете по Южното Черноморие са пълни с туристи. 365 000 души от Бургаска област ще могат да упражнят правото си на глас.. Очаква се напрежение в секциите, тъй като тези, които са настанени в хотели, на практика няма как да гласуват. В секциите има специално обучени хора, които да разяснят това.

Не са обаче много хората, които отидоха до избирателните секции по курортите към 12 часа. В секциите в началното училище в Царево вотът е изцяло с машина. А това предизвика и проблеми от рано сутринта. Там стъщо имаше и машини, които създават спънки.

Само хората с настоящ адрес на морето днес имат право на глас. За да стигне до секцията днес, Радослав се е погрижил за формалностите преди месец.

"От София сме, но става трудно. Собственикът на хотела ни даде бележка, че сме настанени там", обясни той.

И докато пред секциите почти няма желаещи да гласуват, избралите да плажуват са много от ранни зори. 7 771 души са променили настоящия си адрес на морето, за да гласуват днес.

С решение на РИК изборите в секциите, в които е имало проблеми с таймерите, се удължава до 21:00 часа.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК