Над 20 души изчакваха отстраняване на проблема в една от тях

Напрежение и скандали в Пловдив! Десетки граждани бяха върнати, без да могат да гласуват. До това се стигна, след като две от секциите в Пловдив и една в Асеновград не можаха да заработят заради проблем с машините.

Изборният ден в Пловдив започна с гаф с машинното гласуване. Устройствата в три от избирателните секции блокираха. Над 5 часа устройствата не заработиха в две от секциите и от ЦИК решиха гласуването да продължи с хартиени бюлетини.

Такова е положението и в 77-ма секция, а председателят Виолета Петкова каза, че машината е дефектирала още при първия избирател. Техниците не успяват да отстранят проблема, а след повече от 3 часа РИК разрешава да се мине на хартиено гласуване. Така секцията стартира в 12:30 ч.

В една от секциите в район „Източен“ гласуването започна с час закъснение, защото не е била сменена датата в една от машините. Повреден принтер в една от секциите в друга част на града започна да пуска празни бележки, вместо с цифрите.

Най-ранобудните в една от секциите се оказаха лекарите, работещи в близката болница – те са минали да дадат своя вот преди дежурство. Освен тях, рано сутринта в секцията се явиха и работещите в частния сектор, преди да отидат на работа.

Над 302 000 пловдивчани имат право на глас. 473 са избирателните секции, само в 14 от тях няма машини за гласуван. В 23 секции са монтирани по два автомата заради големия брой гласоподаватели. 

В едно от селата до Пловдив машината отброява с час назад. Затова денят ще бъде удължен до 21 ч. В Кричим и Съединение пък са пристигнали разменени машини - тази, която е трябвало да дойде в Кричим, е дошла в Съединение, и обратното.

„Изборният ден започна нормално. Всички секции имаха необходим кворум, за да функционират. В някои секции имаше проблем с машините, но от фирмата-доставчик ги отстраниха. Реагираха навреме и проблемът беше отстранен своевременно. Изборният процес протича нормално”, обясни председателят на 16 РИК Спас Шуменов.

Той не очаква хората да изпитват затруднения с гласуване на машина. Шуменов се надява, че днес няма да има струпване на представители на СИК в края на изборния ден. Няма сигнали за нарушения.

Пред избирателната секция в „Столипиново”, където обичайно има опашки, днес е спокойно.

През седмицата МВР проведе няколко акции в квартала срещу купуването на гласове. Днес избирателите там заявяват, че гласуват по вътрешно убеждение, а не срещу пари.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК