Избирателната активност е ниска

Изборният ден във Видин започна нормално. Само трима членове на секционни избирателни комисии не са се явили, но те са били заменени. В една от секциите – в 51 секция, от машинно гласуване преминаха на гласуване с хартия. Машината не е започнала да работи от сутринта. Устройството в село Арчар също е отказала, към нея пътуват техници, за да опитат да я поправят.

Сийка е една от 600-те гласуващи машинно във видинското село Новоселци. Тя не знае да чете, но въпреки това реши да опита. Жената не успя да се справи с машината и да даде своя глас. Ниска избирателна активност отчитат в секцията, а причината според тях е машинното гласуване. Само за два часа своя глас бяха дали едва 5% от жителите на селото.

 

 

В съседното село Слана бара гласоподавателите са малко под 300 души и гласуват с хартиени бюлетини. Там до обяд 20 процента са упражнили своя вот.

Общо 255 са секциите в областта, в 128 от тях ще се гласува машинно. Близо 86 000 са избирателите, най-младият от тях е навършил 18 години само преди два дни. Най-възрастният избирател в областта е на 101 години.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК