Голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина

Напрежение и дори сблъсъци при гласуването в Турция. Там са отворени общо 112 секции. Изборният ден в страната започна с проблем с машина в една от секциите. Тя отказа да работи, а техник отстрани проблема за около час и половина. През целия ден много от гласоподавателите избраха да дадат своя глас по традиционния начин - с бюлетини.

Новото или старото. Пред тази дилема се изправиха  гласоподавателите в Турция. 15 са машините в Бурса – градът с  най-много изселници. Като в три от секциите има по две устройства.  

„На миналите избори гласуваха около 750 - 800 души”, каза председателят на СИК Кольо Гроздев.

Повечето от хората, които гласуват на място, с попълнена декларация, избраха да дадат вота си с вече добре познатата бюлетина. 

 


И тъй като хората имат право да изберат къде и как да гласуват, досега те го правят предимно с хартиени бюлетини. Гласувалите в секцията без машини са повече от 200, докато в тази, в която има 2, не надминават 100.
 


Едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата машина се развали. Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна.

Гласоподавателят Али споделя, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.
 


Машините затрудниха и гласуващите в Чорлу. На кадри, изпратени от зрител, се вижда как член на СИК гласува вместо избирател.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Много от изселниците са в България за Байрям, това е една от причините да няма опашки.

В кв. „Амилет” в Бурса живеят най-много изселници от България. Предварително подадените заявления там са над 300. На място се гласува и машинно, като е осигурено едно устройство. До опашки от гласоподаватели обаче не се стигна. Към 16 ч. упражнилите правото си на глас там са повече от 250 души.

 

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК