Днес България избира нов парламент

23 партии и коалиции се борят за място в 46-ото Народно събрание. За първи път в новата ни история в секции с над 300 избиратели се гласува само с машини. 

От ЦИК обявиха и обща избирателна активност за Столичната община към 11 часа. Тя е 11,91%. В 23 РИК е 13,21%, в 24 РИК - 9,90%, а в 25 РИК - 12,64%.

Към 07.00 ч. всички избирателни комисии на територията на област София започнаха работа в спокойна обстановка. Преди началото на изборите не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, съобщиха от ОДМВР-София.

ЦИК: Над 10 секции в страната са преминали към хартиен вот

В столичното 20-о Основно училище да гласува първа дойде Дейзи Стоянова. Досега тя винаги е избирала хартиената бюлетина. „Стана лесно, мисля, че за по-малко от 30 секунди. Много е лесно, стига хората, които не виждат, да могат да се оправят. Не мисля, че зависи от възрастта - аз съм на 65 години и нямам никакъв проблем - работим с компютри, с банкомати, а гласуването става много по-лесно”, казва тя.

В съседната секция, само 30 минути след началото на изборния ден, машината спря. Членовете на Секционната комисия опитаха да решат проблема, а след това на помощ дойде и техник. Докато се отстрани проблемът, пред секцията се натрупа опашка. Затова и според членове на Секционни комисии решението да има само по една машина в повечето секции не е добре обмислено.

Някои от желаещите да упражнят правото си на глас в София пък търсиха хартиените бюлетини. „Въпреки че имам компютърна грамотност, работя и със смартфон, предпочитам хартиена бюлетина”, коментира Божана Димитрова.

За повечето хора обаче машината не беше предизвикателство. „Лесно е, става за по-малко от половин минута”, коментира Ахмедова.

Първи официални данни за избирателната активност

Междувременно спря токът в 10-о училище в столичния квартал „Младост -1”. „Токът спря около 8.55 ч. Смятахме, че проблемът е локален. Сигнализирахме електроразпределителната компания, които отстраниха проблема. Гласуването не беше прекъснато, тъй като всички машини имат допълнително захранване”, обясни председателят на СИК.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК