Техниците съумяват да се справят, съобщават от РИК-Стара Загора

Десетки бяха сигналите от цялата страна за проблеми с машините, но към 16 часа гласуването преминава нормално. В Старозагорско денят започна с около 20 сигнала за проблеми в началото на изборния ден. В една от секциите в областния град машината за гласуване не заработи. Към 11 часа избирателната активност в Старозагорско е 13,83%, съобщиха от ЦИК.

„Оказа се, че софтуерът е нагласен с два часа разлика, тоест машината е нагласена да тръгне в 9 часа, а не в 7”, каза Теодора Крумова, председател на РИК-Стара Загора.

След старта на изборите проблеми има почти навсякъде в областта. „Има текущи сигнали, че машините блокират за малко. Има сигнали за проблеми с ролка, с нож. Засега техниците успяват да се справят”, допълни Крумова.

СЛЕД АРЕСТИТЕ ЗА ТЪРГОВИЯ С ВОТ: Как върви гласуването в Гурково

Избирателната активност в Старозагорско е обичайната за избори, коментираха от РИК. В сутрешните часове гласува и един от най-възрастните избиратели – 93-годишният бивш учител Желю Влаев. За него машинният вот не беше пречка.

В Гурково, където се проведе една от мащабните полицейски акции против търговията с вот, от секционните комисии коментират, че активността на избирателите е чувствително по-ниска. На предходните избори до обяд са гласували почти 50% от избирателите.

„Очаквахме по-голям процент, но в сравнение с 4 април активността е ниска - 22%. Дано хората се активират”, каза Мариета Рачева, секретар на СИК в Гурково.

ЦИК: Общо 56 секции в страната са преминали към хартиен вот

Репортер: Георги Манев

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК