С интерес и с особено внимание се проследи работата на машините

Много ниска избирателна активност. Това регистрираха от ЦИК към 16 часа на 11 юли. На предсрочния вот тя е била малко над 27%. Каква ще бъде официалната и окончателна информация ще стане ясно едва след обявяването на резултатите от вота.

Най-активни са били избирателите в Смолян – 33% от тях са упражнили правото си на вот. Най-слаб интерес към изборите са проявили в Кърджали – 20.5%.

Към 12 ч. в понеделник десет от Районните избирателни комисии са пристигнали в ЦИК, за да предадат своите изборни книжа. Процесът по пристигане и предаване на протоколите се извършва по-бързо. Според членове на РИК това се дължи на машинното гласуване и на факта, че протоколите са по-лесни за попълване и не създават затруднения. 

Първи предадоха своите книжа от 24 МИР от София. Днес в ЦИК всички РИК – общо 31, трябва да пристигнат, за да се проверят протоколите.

Към обед са обработени половината протоколи от чужбина.

 

 

С интерес и с особено внимание се проследи работата на машините. За първи път в секциите с над 300 избиратели се гласуваше машинно. Броят на устройствата беше 10 516, като 56 от тях излязоха извън строя. От ЦИК определиха този брой като незначителен и в рамките на очакваното, тъй като това е по-малко от 1% от общия брой.
 

 

Малко бяха жалбите и сигналите, пристигнали в ЦИК. Бяха наложени и някои наказания, свързани основно с проблеми при организацията на изборния процес. Получени са и сигнали за публикуване на резултати и за агитация. Голяма част от тях - в социалните мрежи, заради което ЦИК не може да наложи наказание.

Крайният срок, в който ще станат ясни имената на новите 240 депутати, е до неделя. До четвъртък се очаква да излязат окончателните резултати от предсрочния вот. 

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК