Ще се понижи ли покупателната ни способност?

България пред вратата на еврозоната. Колко изгодна за крайния потребител е единната валута и какви промени ни очакват?

"Да, цените ще се повишат при приемане на единната валута, те се повишават и отсега, което се обяснява с последствията от кризата, възстановяване на пазарите", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS икономистът Румен Гълъбинов.

Той заяви още, че страната ни трябва да отговаря на определени условия - нивото на инфлация, лихвен процент, нивото на задлъжняемост на държавата, ценова стабилност.

"Опасно за нас ще е увеличаване на инфлацията, въпреки че МВФ ни пази", добави Гълъбинов.

Според икономиста влизането в еврозоната е следствие, един процес, в който можем и да не участваме, но е по-добре да го направим.

За него най-важен е въпросът за доходите, качеството на живот, възможността да се работи добре платена работа, висококвалифициран труд - това води до производителност и високи доходи, което е целта, а закръгляване не би трябвало да има.

"Със сигурност еврото може да бъде много здрав стабилизаионен фактор, това дама възможност на България да е част от стабилна система, която позволява по-добро прогнозиране", Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

Не всички страни, влезли в зоната, са имали положителен ефект, но по-малките страни не са изпитали такива трудности, трябва да се види какво са направили те и да взаимстваме опит.

Покачванетно на някои цени е неизбежно, ако ние забогатяваме, но не трябва това да се смесва с ефекта на еврото или възстановяването от кризата.

Богомил Николов обясни, че в страните, които не са имали проблеми при въвеждането на еврото, са били въведени много ясни правила за обозначаване на цените, имало е мониторинг, който да възпира спекулациите.

Според него би трябвало конкуренцията да регулира цените, но закръгляния ще има, нагоре или надолу, което е неизбежно, а свикването ще е бързо, защото и сега много българи работят в евро и мислят в евро.

За Николов позитивите от приемането са много повече от негативите, реални или спекулативни.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.