Причината са жалби на собственици на имоти

Общинските съветници в Царево обсъждаха днес дали да откажат да се включат още над хиляда декари земи към защитените зони по НАТУРА 2000. Предложението е на кмета Георги Лапчев. Причината - има жалби от собственици на имоти, които щели да попаднат в защитената зона.

Въпреки че имаше общински съветници, които бяха против предложението на кмета да се отхвърли приемането на нови територии в защитените зони на теротирята на Община Царево, все пак решението беше прието без дискусия в Общинския съвет. Мотивът бяха именно жалбите на собственици на терени от общината

Жители на Синеморец на протест срещу застрояване (ВИДЕО)

Гражданско сдружение „Да запазим Корал” е възложило изготвяне на експертиза на територия от близо 106 хектара в района на плаж „Корал”, за да бъде включена в защитената зона „Ропотамо”. От становище на Софийския университет става ясно, че в зоната има концентрирано голямо хабитатно разнообразие с висока природозащитна стойност. Установените 10 природни местообитания били от национално и европейско значение за опазване, което създавало необходимост да бъдат защитени. За разширение настояват и летовници.

Хората от Лозенец обаче негодуват, защото в територията, предвидена за разширените има много частни имоти.

„Хората са много притеснени и това е нормално да е така, защото най-малкото, това се случи седмица преди изборите, тихомълком, без да бъдат уведомени. Това за мен е пълно безобразие”, заяви Женя Гандиева - кмет село Лозенец.

Засегнатите собственици подали жалби в Общината и затова кметът на Царево инж. Георги Лапчев внесе в Общинския съвет предложение за отхвърляне на това искане, тъй като нямало допитване и до местните. Постави и условия. „Първо да бъде приет общият устройствен план със задължителната екологична оценка, която е неразделна част от него, да бъде приет и план за управление на природен парк „Странджа”, посочи той.

По думите му трябва да бъде проведено и обществено обсъждане с местните. Предложението срещна и противници.

 

 

„Това, че се засягат голяма част от частни имоти?- аа даа , „Съгласен съм, че се засягат голяма част частни имоти, но ние гледаме обществения интерес, а той е доста по-голям. Не може да угодим на всички, съжалявам”, каза Емил Пейчев.

Въпреки това предложението беше прието, а в Общината не се притесняват, че ще ги обвинят в безразборно строителство. „Винаги сме казвали ,че когато има  влезли в сила планове и програми имаме ред”, коментира инж. Георги Лапчев.

Местните заплашват с протести, ако Министерството на околната среда и водите не се съобрази със собствеността им.