Как се създава журналистическо съдържание за малки читатели, зрители, слушатели?

Новини за най-малките. Как се поднася реалността на детски език и как се адаптира информационният поток спрямо нуждите на малчуганите? Какво е съдържанието на първата детска медия у нас?

"Детската журналистика е насочена към малки читатели, зрители, слушатели. Основната цел е да бъдат информирани, но има нюанси - за децата има някои неща, които са по-важни, отколкото за възрастните. Това са теми, свързани с образование", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Зорница Христова, гл. редактор на първата медия за деца "Вижте".

В предаването Иван Радев, член на УС на Асоциацията на европейските журналисти, допълни, че има специфики в журналистиката за деца, но тя трябва да отговаря на всички качества, които очакваме от тази за възрастни.

Той е убеден, че децата имат право да получават качествена и адекватна за възрастта си информация, като те имат нужда от това още от ранна детска възраст. 

А самите журналисти, които се заемат с работа в тази сфера, трябва да осъзнават отговорността си към децата. 

Главният редактор на "Вижте" Зорница Христова информира, са създадени различни рубрики, кято една от тях е посветена на отговори на въпроси, които задават децата, свързани с различни теми: ядрена енергетика, състоянието на други държави, чистотата на Черно море. Тя призна, че има и много трудни детски въпроси, на които и възрастни биха се затруднили да отговорят или дори не са се замисляли.

"Този вид журналистика е и гражданско образование, което може и да не бъде получено в училище", смята тя, а за лошите новини Зорница Христова вярва, че е добре да бъдат научавани от децата от медия, което знае как да представи новината за тях.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.