Вижте какво ще е времето и през следващите дни

Жеги от над 37 градуса удариха днес южните части на България.  Температурите скочиха и в останалите части на страната и гонят рекорди. От Спешна помощ регистрират скок на сигналите за топлинни удари и съветват как да се спасим от опасностите на горещините. А за утре синоптиците предвиждат още по-топло време.

В Кресна днес температурите приближиха 40 градуса. И оплакванията от горещото време започнаха.

„Пада им рязко кръвното налягане, чувстват отпадналост, може да получат слабост в мускулите. Оттам и кръвното пада, зачервява се лицето. Има доста хора с такива оплаквания в топлините. Оказваме им първа помощ”, заяви Красимир Костов от Спешен център-Кресна.

Все повече сигнали за колабирали заради жегите

Живакът скочи драстично и в Гоце Делчев. В следобедните часове горещината беше непоносима, но въпреки това по улиците имаше хора.

„Гледаме къде е сянката, пием вода. И това е. Иначе е тежко. Тази седмица и миналата беше много горещо”, сподели един от осмелилите се да излязат навън в горещините.

В столицата за последните два дни медицинска помощ заради горещото време са потърсили над 50 души. Сред тях има и спешни случаи.

„93-годишна жена, която намерихме пред входа, паднала. Тя беше колабирала и при прегледа установихме, че жената е получила сърдечно-съдов инцидент с остър коронарен синдром. Затова се наложи много бърза хоспитализация и престой в болница”, заяви д-р Инна Детелинова, ЦСМП София.

До 37 градуса във вторник

Лекарите съветват хората с хронични заболявания да не спират или променят терапията си в горещите летни дни, защото това може да доведе до внезапни проблеми със здравето. 

На плажа обаче не трябва да се прекалява с престоя на слънце, предупреждават експертите.

С според синоптиците опасни жеги ще има и в следващите дни. В следобедните часове утре се очаква термометрите да показват между 33 и 38 градуса почти в цялата страна.

Единствено в някои източни области ще е с градус-два по-хладно. В сила е „жълт” код за опасно високи температури в цяла Централна и Западна България. Горещините ще продължат и в четвъртък.

Лекарите съветват в такива дни хората с лабилно здраве да не излизат навън в най-топлите часове. На открито е препоръчително дрехите да са светли, да се носят шапки и слънчеви очила. Задължително трябва да се пият повече течности, но не и алкохол.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.