Коментар на икономиста проф. Красимир Петров и икономист Тихомир Тошев

„Влизането в еврозоната ще ни даде предимството да имаме пряк и по-добър достъп до ресурс от Европейската централна банка. В дългосрочен план това най-малкото ни гарантира, че лихвите ще се запазят добри, ниски и близки до средноевропейските”. Това заяви кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от БНР.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Посредници фантоми раздават фалшиви заеми от чужди банки

Самият той не очаква да има някакво сериозно отражение върху ипотечните кредити, а причината според него е, че сега ние имаме възможността заради ситуацията на нашия пазар да имаме едни от най-ниските лихви в региона – Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Северна Македония. 

„Засега на българския пазар няма такава индикация, че лихвите ще тръгнат нагоре. Депозитите нарастват – вече са над 65 млрд. лв. – в същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските кредити също са под 13 млрд. лв. Т.е. имаме свъхликвидност в банковата система, доста конкурентна среда и аз лично не очаквам през следващата година движение на лихвите в посока нагоре. Естествено, те невинаги ще останат толкова ниски. Лихвите по депозитите невинаги ще стоят нула. Напоследък се говори и че ще трябва да плащаме такси, ако държим по-големи суми като депозити”, коментира още Тошев.

И добавя: „Но сегашната пазарна ситуация, с голямата ликвидност, с голямото търсене и конкурентност между банките – очаквам лихвите да останат такива и през следващата година. Не виждам нищо обезпокоително в пазарната ситуация. Засега пазарът е изключително стабилен. Виждаме в един наистина много активен, доста горещ пазар на имоти, и търсене на ипотечно кредитиране, но все още това не изглежда като балонно търсене и не е притеснително”.

Удължават срока за кандидатстване по програмата за безлихвените кредити

Според икономиста проф. Красимир Петров жилищният пазар не сега, а от последните 3 години е балон. „Нашият пазар е на нива осезаемо по-високи от пика на предходния балон от 2008 г. Няма как експерти да твърдят, че един ръст на жилищата от 25 до трийсет и няколко процента годишно не е балон. Няма как да противоречат, че това не е пренагряване на пазара”, смята той.

По думите му това, че не очакваме лихвите да се повишат догодина, не означава, че не трябва да се притесняваме. „Когато човек взема ипотека, той не го прави за 1 или 2 години, а за 10-15-20 и повече години. И както е тръгнала вече инфлацията в България и в Европа, ако лихвите се качат с 3-4-5% от тук нагоре, и се удвоят плащанията по ипотечните кредити, ще може ли кредитополучателят да обслужва двойна ипотечна сума”, коментира той.

„Тази инфлация (вече между 10-12%) е симптом на икономически проблем, симптом на икономическа нестабилност. Икономиката в дълбоката си основа е болна. Ние печатаме колосално количество пари, макар и в рамките на закона. Т.е. паричната маса се качва приблизително с 1 млрд. на месец (над 10 млрд. за последната година. Това е симптом, че ние маскираме някакви фундаментални проблеми в икономиката. Това не може да продължава твърде дълго”, посочи още проф. Красимир Петров.