Правосъдният министър поиска главният прокурор да бъде освободен

Висшият съдебен съвет публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Документът беше изпратен до Министерството на правосъдието. 

Стоилов: Ще предложа на ВСС да освободи Иван Гешев

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”.

Споменава се още, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите „недопустими публични действия и изяви”. 


В доклада става дума и за нарушения, свързани с разгласяването на информация от досъдебни производства и оповестяването на СРС-та.

Според Бойко Рашков със свои изказвания главният прокурор е нарушил презумпцията за невиновност. Посоченият пример е  разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков, по което бяха огласени разговорите му в чат с президентския секретар Пламен Узунов.

Милева за предложеното освобождаване на Гешев: Политически акт

Рашков твърди още, че Гешев не зачитал разделението на властите. В сигнала на силовия министър фигурира и акцията в Президентството от лятото на 2020 г.

Голяма част от Доклада заемат приложения. Рашков е приложил прессъобщения на прокуратурата и журналистически статии. Има и публикации на интервюта на съдии, както и на коментари във форуми.

В заключение вътрешният министър пише, че главният прокурор е извършил действия, които нарушават престижа на съдебната власт.