Вдъхновение от Родопите: Яворово - родното село на Борис Димовски и Николай Хайтов

В мистичния свят на Родопите, в едно селце, родно място на няколко от светилата в българската духовност, под сенките на орехите се е родила една книга – "Момичето което предсказваше миналото". 

Село Яворово, кацнало над скалите, току под облаците, в Родопите. Родно място на Николай Хайтов и на един от най-великите карикатуристи Борис Димовски.

Времето оставя своите отпечатъци, белязващи спомените за живота на неговите жители, все по-често залепени на стените на църквата, която стои заключена, но водата, извираща от старото аязмо, продължава да пречиства малцината, останали да живеят тук.

Величието на планината продължва да ражда своите герои. Така на бял свят се появяват и тринадесетте разказа на Красимир Димовски, племенник на Борис Димовски, отраснал в Яворово. 

За предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS авторът на книгата "Момичето, предсказващо миналото" сподели, че важните са децата, които ни преподават уроци, без да го съзнават, а миналото, видяно през техните очи, съдържа тези ценни уроци. 

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.