Бившият здравен министър разкритикува ваксинационната кампания у нас

Бившият здравен министър Костадин Ангелов отправи обвинение в лъжа към настоящия  министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за проведените му изследвания в „Пирогов”. Според него проверките в големите болници целят „обезглавяването им", а Здравната каса се превръща в инструмент за „поръчкови проверки". 

„Темата за „Пирогов” се преекспонира. В публичното пространство бяха изговорени много лъжи от министъра на здравеопазването. Той казва, че е бил в „Пирогов” на контролен преглед. Това обаче категорично не отговаря на истината. Първо, контролният преглед се полага до 1 месец след дехоспитализацията на лицето. Той е дехоспитализиран при първото си долежаване на 12 декември миналата година, а твърди, че е бил на контролен преглед след 20 януари", обясни проф. Ангелов на пресконференция в Бургас.

Костадин Ангелов: Кацаров е хоспитализиран в "Пирогов" съзнателно, подписал е документите

„Летните месеци, които в този момент ни дават някакъв тип спокойствие, но то ще е временно – не се използват целенасочено от правителството за подготовка на държавата за следващата вълна на COVID-19, а се използват за „обезглавяването” на големи болници в страната, които се справиха успешно с овладяването на коронавируса в България. На първо място слагам „Пирогов”. Директорът проф. Асен Балтов беше премахнат заради доклад на НЗОК, с който са установени злоупотреби в лечебното заведение. Не ми е ясно, като бивш министър на здравеопазването, как собственикът на болницата, която е ЕАД, не изчаква официалната позиция на лечебното заведение и решението на българския съд, за да отсъди накрая по начин, по който се изисква от един министър", коментира още бившият здравен министър.

От "Пирогов" поискаха оставката на Стойчо Кацаров

По думите му изпълнителният директор на Александровска болница е бил сменен заради доклад, който все още не е показан. „Злоупотреби до момента не бяха открити, но въпреки това началникът е отстранен”, уточни Ангелов.

По думите му ваксинационната кампания у нас изцяло се е провалила. 

„Ваксинацията на практика в България е спряна. В края на месец юли ще бъдат бракувани няколко стотин хиляди ваксини", поясни проф. Костадин Ангелов.

Лекар от „Пирогов”: Кацаров беше лекуван по пътека, за да не плаща изследвания

В пресконференцията участие взе и доскорошният директор на Националният център по заразни и паразитни болести - професор Тодор Кантарджиев. 

„За съжаление нещата вървят натам, че ако се появи вълна през есента, оставаме с немотивирани лекари и „обезглавени” болници”, заяви той.

Коментар на здравния министър Стойчо Кацаров гледайте утре в предаването „Събуди се".