Той заяви, че по материала за Гешев работи много преди да стана служебен министър

Бойко Борисов може да бъде викан отново на разпит, заради други разследвания. Това обяви пред NOVA вътрешният министър Бойко Рашков. Той коментира и задействаната процедура по освобождаването на главния прокурор.

Борисов ще бъде разпитан по аферата „Ало, Ваньо”. За това намекна днес Бойко Рашков. Скандалът избухна през 2010 г., когато в публичното пространство изтекоха записи от СРС-та, в които се чува как тогавашният премиер Борисов нарежда на тогавашния шеф на Агенция "Митници" да спре митническата проверка в склад за алкохол, собственост на бизнесмен, близък до Борисов. 

Писмените обяснения, които бившият министър-председател Бойко Борисов даде в Главната дирекция „Национална полиция” в четвъртък, няма да са единственият случай, обяви силовият министър Бойко Рашков. „Вместо да прави политически пиар, отивайки към Националната полиция с 200 души, скандиращи в негова полза, да каже коя е Мата Хари, която е влязла в правителствената резиденция. С каква цел е влязла там”, каза той.

„Аз, ако му кажа всичко, каквото го мисля за него, трябва да ме осъдят. Маги никога не съм я виждал”, коментира Борисов.

„Ако не сега веднага, в най-близко време ще имаме възможност да доведем разследването за кюлчетата злато и няколкото милиона евра в нощното шкафче така, че да бъде изяснено в детайли”, каза Рашков. 

„2009-та година някакъв чул, когато аз съм правил крос в резиденция "Бояна". Ако беше казал "чух го на футбол, докато играеше" - пак ще има някаква доза истина. Аз крос не съм правrл никога”, коментира Борисов.

Нов сблъсък между президентството и прокуратурата (ОБЗОР)

В задочната размяна на реплики вътрешният министър отново напомни тезата си, че разследване срещу Борисов не е имало, защото главният прокурор Иван Гешев е негово назначение.

„Желаейки много да се хареса на благодетеля - Борисов, Гешев направи много груби грешки, включително такива, които граничат с престъпление”, каза Рашков.

„Колкото искат да ме викат. Вече сериозно се замисляме - за всички тези набеждавания си има текстове в Наказателния кодекс. Това ме съветват адвокатите”, коментира Борисов.

 

 

Сигналът срещу Иван Гешев, който стана основание да се иска предсрочното му освобождаване, е работен от Рашков много преди да седне в министерското кресло. Но сам не вярва, че този Висш съдебен съвет ще гласува "за" отстраняването. „Аз мисля, че тук са необходими радикални реформи, за да може съдебната власт да придобие истинско демократично съдържание”, категоричен е Рашков.

Рашков не изключи възможността за промени в Конституцията, през които да се реформира и ВСС. По думите му сега действащото законодателство, свързано с обвинението, се базирало на текстове от средата на миналия век.

Радев: Оставката на Гешев ще бъде в полза на гражданското общество