В студиото на "Неделята на NOVA" коментират юристите Божидар Терзийски и Елена Петрова

Продължава ескалацията на напрежението в българската прокуратура. До нея се стигна след като за първи път в съвременната история на страната започна процедура по отстраняване на главния прокурор. Искането за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев ще влезе като първа точка в дневния ред на Висшия съдебен съвет още следващия четвъртък.

"До мен, в качеството ми на министър на правосъдието, на 14.07.2021г. постъпи информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор на България. След като разгледах предоставената информация смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Ето защо правя предложение пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор на България", заяви Янаки Стоилов.

Нов сблъсък между президентството и прокуратурата (ОБЗОР)

"Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година и, очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни. Прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта. Това дискредитира и делигитимира самата прокуратура в лицето на главния прокурор", каза президента Румен Радев.

Радев: Оставката на Гешев ще бъде в полза на гражданското общество

"Българското общество има очаквания, че трябва да се направи реформа в съдебната система и тази реформа да бъде измислена, а не реформа, която да бъде като че ли за пред хората извън страната, да се отчете някаква дейност. Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено", заяви министър-председателят Стефан Янев.  

Янев: Усещането за справедливост сред хората трябва да бъде възстановено

В ефира на "Неделята на NOVA" адвокат Божидар Терзийски изрази мнението си, че искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е изключително добре мотивирано, а дали процедурата ще стигне докрай зависи от проверката, която ще бъде извършена.  Той разясни, че ако изложените факти бъдат проверени и доказани, пленумът на ВСС може да произнесе отстраняването, като това зависи и от независимостта на Висшия съдебен съвет.

Юристът Елена Петрова потвърди в предаването, че единственият орган, който има някаква власт върху главния прокурор в момента, е именно пленумът на ВСС. Тя разясни, че пленумът се състои от абсолютно всички негови членове, които по принцип са 25, а в момента действащите са 22, в които 11 са избрани от предходния парламент, изкарал целия мандат, а другите 11 се избират от квота на съдии, следователи и прокурори, като най-голяма е съдийската квота. По право в състава влизат главният прокурор, председателят на ВКС, председателят на ВАС. Те решават може ли да се направи основание за предложение за отстраняване на главния прокурор до президента.

Целия разговор гледайте във видеото.