Конкуренти на българската столица са Талин, Краков и Хелзингборг

София е със шанс да стане зелена столица на Европа за 2023 г. Градът се нареди в топ 3 на най-зелените градове, които се борят за приза на Европейската комисия. 
На този фон София е в челните класации за мръсен въздух в Европа. Само по документи ли столицата ни е зелена?

Шумна, често мръсна и потънала в прах, в София все по-често си проправят път хора с велосипеди или тротинетки, решили да оставят автомобила си. Така направил и тридесетгодишният Владислав. 

"Старая се колкото мога по-екологично, не използвам кола, продадох я. Само с тротинетка, пеша и фитнес", казва Владислав Симанел.

Родом от Литва, живял в Лондон, Владислав намира София за достатъчно зелена, много повече от Лондон. Не толкова розово виждат столицата софиянци. 

"Може би когато знаеш какъв е потенциала на нещо, винаги искаш да е по-добре", казва Лидия Пеева.

А градът има напредък, според данните на "Зелена София" е и по-чист.

Не само по-зелен, ами и по-малко шумен е станал нашият град - столицата на България за последните 10 години.

София - сред финалистите на конкурса „Зелена столица” на Европа

Експертите от конкурса "Зелена столица на Европа" оценяват именно напредъка на градове на база 10 годишен период. Освен качеството на въздуха и шума се оценяват още и транспортната схема, енергийна ефективност, зеленината в града.

"Това, което оценяват експертите и комисията, е напредъкът, които градовете, които са подали кандидатури, са отбелязали в тези 12 области. Като се сравянват не само политики, не само мерки, а и данни", казва Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София".

Кои са най-спокойните градове в света(ГАЛЕРИЯ)

Въпреки отчетения напредък на столицата, според Стефан Димитров от проекта AirBG за мониторинг на качеството на въздуха у нас е можело София да изчака още малко преди участието си в надпреварата за зелена столица на Европа. 

"Аз мисля, че човек може да пропусне 1-2 години, докато нещата се поставят на правилните релси. Дали сме започнали да се придвижваме по-добре и по-екологично, дали сме започнали да се отопляваме по-добре и по-екологично - едва ли?", смята Стефан Димитров.

За Зелена столица на Европа София влиза в битка с естонския Талин, полския Краков и шведския Хелзингборг. Финалните резултати ще са ясни през септември.

 

КОШМАРЕН ТРАФИК: Градовете с най-интензивно движение (ГАЛЕРИЯ)