ОПЕК и Русия се договориха за увеличаване на добива

Има сделка за контрол на цените на петрола. Страните-производителки успяха да се договорят колко да увеличат добива, за да свалят цената.Картелът ОПЕК и Русия се опитваха да договорят обща рамка от седмици, но до момента им пречеше необичаен спор между традиционните съюзници Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. 

Ръждясал контейнер причини петролен разлив в австрийско езеро

Цената на петрола се покачи с над 40 процента от началото на годината. Това оказва натиск върху световната икономика, която се бори с резултатите от пандемията.Сделката предвижда да се произвеждат допълнително по два милиона барела петрол дневно от август до декември.  

Откриха още находища на нефт в Черно море

"Скокът на цените напоследък определено беше реакция от неспособността на ОПЕК, Русия и останалите големи производители да се споразумеят колко да увеличат продукцията през август. Пазарите очакваха такова увеличение, смяташе се поне 400 хиляди барела дневно. Но след като производителите не успяваха да се договорят, търговията стана хаотична, а това винаги вдига цената", заяви Елън Уолд, екперт в търговията с петрол.