Това съобщиха от Министерството на здравеопазването

От днес влизат в сила нови правила за пристигащите у нас от страни в „червената зона“. Всеки български гражданин, който не представи на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация, подлежи на 10-дневна карантина. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

 

От днес със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се актуализира списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт. Гражданите на тези страни няма да бъдат допускани на територията на България. Забраната е валидна и за туристите от тези страни. Изключение се прави само за българските граждани, пристигащи от там. 

 

Гражданите от Русия и Португалия ще влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. Тези, които нямат такъв, ще подлежат на 10-дневна карантина или трябва да изпратят негативен резултат от PCR тест по имейл в срок до 24 часа след пристигане.

От днес деца до 12 години, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да представят документи за ваксинация или преболедуване на коронавируса, пише БНР.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че PCR тестът е допълнителен механизъм, който ще се прилага за пристигащите от страни, представляващи заплаха. Така се гарантира, по думите му, че лицето не е развило или не е носител на заболяването.

„Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода за придвижване, особено в рамките на Европейския съюз. Изключения са страните, които са достигнали висока заболеваемост - Кипър, Великобритания и Испания. Движението от всички останали страни, с наличието на такъв сертификат, е свободно”, уточни още доц. Кунчев.

Заповедта,особено в частта й, забраняваща влизането у нас на британски граждани, притесни хотелиерите в Слънчев бряг, тъй като до вчера България беше в Зелената зона за Великобритания.

„Веднага след получаването на решението на отворен офис и допускане на техните граждани в България, при нас постъпиха над 50 резервации на граждани на Великобритания, като средния престой беше около 14 дни”, казва мениджърът Александър Александров.

Всички резервации за ваканция през юли по българското южно Черноморие са били анулирани незабавно.

„Държавата прави точно обратното на това, което трябва да направи за туристическия бранш. Британския пазар е много важен за курорти като Слънчев бряг”, обясни председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

Хотелиерите настояват заповедта да бъде преразгледана, така, че да не пречи на бизнеса им.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК