Какъв е контролът срещу нарушителите?

Джипове продължават да превозват хора до Седемте рилски езера. Преди дни няколко институции обещаха по-строг контрол срещу незаконните превозвачи, но през уикенда бяха заснети поредните нарушители. Наш зрител ни изпрати клип, на който се вижда джип, пълен с хора.

Нов опит да се спрат нарушителите с джипове в Рила

Видеоклипът е заснет в събота. Тепърва ще се установява кой е шофьорът и защо е допуснато джипът да влезе в гората. От институциите признават, че няма как да осигурят постоянна охрана в Рила.

„Нямаме ресурс и възможност да осъществяваме постоянно присъствие на територията, тъй като РДГ е на двете области”, каза Здравчо Тодоров, директор на РДГ Кюстендил.

При появата на екипа ни шофьорите на джиповете сменят тактиката си. Разбират се с туристи да се чакат навътре в гората и с джиповете използват скрити пътища. Въпреки делничният ден към езерата днес са се отправили над 200 души. На голяма част от тях се правят оферти да се качат до езерата с джип.

За шофьорите на джиповете в Рила законът предвижда солени глоби. Проблем обаче продължава да бъде ниската събираемост на санкциите.

 

Повече гледайте във видеото.