Причината - спрените ремонтни дейности на агенцията

Нови уволнения в Пътната агенция. Два месеца, след като Апостол Минчев беше назначен за шеф на АПИ, той беше обвинен в саботаж и отстранен заради спрени ремонти. Заедно с него си тръгва и друг член на Управителния съвет - Ивайло Денчев. Причината е, че са издали заповед, с която да спрат всички ремонтни дейности на пътища и дори да се изтегли и техниката. От регионалното министерство твърдят, че това е станало без тяхно знание. Затова министър Виолета Комитова заговори за саботаж и взривяване на държавата.

Новият шеф на АПИ откри редица нередности при ремонта на две магистрали

Преди да разпореди да спрат всички ремонти по пътищата, шефът на АПИ имал среща с регионалния министър.

„Един час по-късно, като си тръгнаха, г-н Апостол Минчев е издал писмо - заповед към всички обекти, кметове и общини да спрат ремонтите дейности на пътищата. След което аз го уволних. Смятам, че го направи срещу нас като саботаж”, посочи регионалният министър Виолета Комитова.

Тя призна, че срещата с Минчев не е минала гладко. Министърът и екипът му посочили пропуски в работата на АПИ.

„Те, като знак на огорчение, са пуснали това писмо, за да взривят цялата държава. Не смятам да разговарям с него. Не можа да удовлетвори моите очаквания като човек, който умее да работи и да се справя с кризи и проблеми”, обясни още ресорният министър.

Назначиха нов шеф на АПИ (СНИМКИ)

Опитът на NOVA да се свърже с Апостол Минчев, за да чуем и неговата версия остана без успех. Заедно с него, от агенцията си тръгва и Ивайло Денчев, назначен също в края на май.

Писмото на Пътната агенция за спиране на ремонтите хвърлило в смут кметове, областни управители и фирми. Един от случаите на спрян ремонт е на основен път в Благоевград.

„Не бяхме предупредени. Да се подновят строителните дейности поне до ниво полагане на асфалт, дори да не е пълно завършване. Тогава АПИ да предприеме действията, които иска”, коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов.

От министерството обещаха да действат бързо: „От другата седмица ще търсим решение на проблемите с текущите ремонти”, посочи зам.-министърът Захари Стоянов.

Междувременно, Комитова и финансовият министър Асен Василев са внесли сигнал в прокуратурата срещу предишното ръководство на АПИ за нарушения при възлагането на обществени поръчки. Става дума за договорени ремонти за близо 3 милиарда лева, за които нямало пари в бюджета на Пътната агенция. Документите, внесени в прокуратурата, са събрани в над 60 папки.

Предишното ръководство на АПИ отхвърли обвиненията на служебната власт още преди две седмици и заяви, че не се притеснява от прокурорско разследване. В петък министър Комитова ще се срещне с всички засегнати от заповедта на уволнения Апостол Минчев.