До 2026 г. новата агенция трябва да разполага с 250 служители

Европейският съюз ще създаде самостоятелна агенция за борба с прането на пари в цяла Европа, където големите банки са засегнати от вълна скандали с мръсни пари, предава "Франс прес".

В много от случаите са засегнати скандинавски държави като Дания, Швеция и Финландия с репутация, че играят по правилата, но престъпните банди и тероризмът предизвикват сериозно безпокойство.

Разкритията често включват банкови дъщерни дружества със седалище в балтийските държави на ЕС, чрез които богати руснаци, укриващи данъци и подложени на санкции, са направили пари незаконно.

Европа бе подложена на натиск да засили прилагането на правилата за борба с прането на пари, след като няколко държави започнаха разследване срещу Danske Bank за подозрителни транзакции на стойност над 200 милиарда евро, преминали между 2007 и 2015 г.през малкия й естонски клон

Тъй като липсва общоевропейски орган за борба с прането на пари, Брюксел разчита на националните регулатори да прилагат своите правила, но те не винаги си сътрудничат пълноценно.

Европейската комисия заяви, че нестабилното регулиране от националните власти вече не е ефективно и призова за създаването на нов централен Орган за борба с прането на пари - AMLA (Anti-Money Laundering Authority).

До 2026 г. новата агенция трябва да разполага с 250 служители.

Освен това ще има реални правомощия и ще контролира пряко субектите от финансовия сектор, които са изправени пред най-висок риск от пране на пари и финансиране на тероризма.

Агенцията има за цел също така да затегне и да приведе в по-тясно съответствие европейските правила за пране на пари, след като няколко държави членки не успяха да приложат предишни промени в европейското законодателство.

 

Източник: БНР