За да успее то, 17 души от Съвета трябва да гласуват "за"

Висшият съдебен съвет заседава дали да стартира процедура по искането на правосъдния министър за прекратяване на мандата на главния прокурор. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВСС И ПРОТЕСТА ПРЕД СГРАДАТА ВИЖТЕ ТУК

„Изпитание за мен и тест за Висшия съдебен съвет”. Така нарече днешното заседание министърът на правосъдието. За първи път пък обвинител номер едно публично отговори на  мотивите, с които се иска предсрочното прекратяване на мандата му. По думите му това е политически акт, а министри от служебния кабинет нямат право да искат освобождаване на магистрат.

„Избирателен подход към акционерите на фалиралата КТБ. Отказ да се открие връзка между забогатели по незаконен начин от хазартна дейност и висши длъжностни лица, които от името на държавата са ръководили и контролирали тази дейност. Видеозаписът с кюлчетата злато и пачките евро при премиера и други. Включително акцията в Президентството от 9 юли 2020 г. Тя беше извършена с ненужна показност и с намерение да накърни авторитета на държавния глава”, обясни Стоилов.

Гешев: Идеята за отстраняването ми е политически акт за овладяване на съдебната власт

„Аз няма да си тръгна, защото уважавам институцията Висш съдебен съвет. Естествено, няма да участвам в съответните гласувания, ако се проведат такива. Обсъждаме едно бланкетно предложение на министъра на правосъдието, което трябва да бъде попълнено по същество от изложението на министъра на вътрешните работи. Бих нарекъл това изложение на г-н Бойко Рашков едно правно нищо”, коментира Гешев.

Повече от шест часа продължава дебатът допустимо ли е искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. За да бъде удовлетворено то, трябват 17 гласа от кадровиците. На този етап шансовете те да бъдат събрани са минимални.

Гешев: Идеята за отстраняването ми е политически акт за овладяване на съдебната власт

Магистратите обсъждат предложението за освобождаването на главния прокурор на фона на протести пред сградата на ВСС. Демонстрацията започна точно в 9 ч. сутринта. Протестиращите посрещнаха с аплодисменти министъра на правосъдието. Директна среща между тях и обвинител номер едно обаче нямаше.

„Аз, както всички хора на протеста, съм дошъл, за да видим, че точката за оставката на Иван Гешев ще се гледа обективно и този състав на ВСС няма да може да я потули”, посочи адвокатът Петър Славов.

„Не вярвам, че ще се постигне необходимото мнозинство от 17 членове за смяна на главния прокурор. Мисля обаче, че някои от членовете на ВСС, виждайки как се променя ситуацията в държавата, този път ще гласуват по различен начин и Иван Гешев вече не разполага с това мнозинство”, добави Велислав Величков от „Правосъдие за всеки”.

Внесената във Висшия съдебен съвет процедура за прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев отекна и в парламента.

„Факт е, че става дума за процедура пред независим орган, но Висшият съдебен съвет трябва да гарантира независимостта на съдебната власт. Подкрепяме действията на министъра на правосъдието”, заяви Христо Иванов.

„Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт къде е тук разговорът за Лозан Панов? Той не урони ли престижа на съдебната власт? Той не беше ли и не е ли политически ангажиран?”, коментира Йордан Цонев.