10% от столичани вече са получили фактурите за зимата

"Топлофикация София" няма да допусне хаос при пристигането на изравнителните сметки. В това увериха от дружеството и добавиха, че към момента около 10 процента от столичани вече са получили фактурите си. В същото време, според данни на един от топлинните счетоводители в София, и тази година половината от хората ще трябва да доплащат за ползваните през зимата парно и топла вода. 

28-и блок в столичния квартал „Разсадника“ е сред първите, получили изравнителните си сметки за миналата зима. Причината – всички обитатели на вход „Д” допуснали навреме проверяващите до водомерите и топломерите.

„В този вход има общо 24 апартамента. След идването на изравнителните сметки 16 от семействата ще трябва да доплащат на Топлофикация, а на други 8 ще им бъдат приспадани суми“.

Домоуправител на входа е Оник Пилибосян. За сметките на съседите си се грижи от 30 години. Събира информация за потреблението на всеки един от апартаментите и изготвя анализ дали изплатените към Топлофикация суми отговарят на истината.

„В тези справки се дава това нещо – какво е реално разходваното за всеки един от апартаментите и реално каква му е прогнозната заложена енергия“, казва Оник.

Самият той получава изравнителната си сметка в началото на юли и разбира, че част от платеното ще му бъде приспаднато.

„Тая година връщането ми е 16 лева, като се има предвид, че абсолютно целият вход е саниран и в същото време тези радиатори тук и в другите ми стаи не ги пускаме“, добавя Оник.

Според Оник изравнителните сметки са преди всичко математика. Но добавя, че е важно човек не само да умее да смята, но и да следи водомерите за повреди.

10% от столичани вече са получили фактурите за зимата.